Razem tworzymy wspomnienia kulinarne

Ziemniaki z przepisu mojego dziadka

Pamiętam, jak co niedzielę w kuchni unosił się zapach parujących ziemniaków, a dziadek z uśmiechem

kroił je swoim starym nożykiem.

Te chwile smakują mi do dziś – proste, a tak pełne wspomnień

Gotowanie ziemniaki – ilość według uznania


Ziemniaki kroimy w grube plastry

Podsmażamy ziemniaki na odrobinie rozgrzanego oleju.

Z każdej strony na złocisty kolor.


Sposób podania:

Z kwaśną śmietaną, solą i pieprzem na wierzchu.

Z maślanką.

Z jajkiem sadzonym i kefirem.

A Wy macie takie rodzinne przepisy, które przenoszą Was do dzieciństwa?


Viralowa sałatka z pieczonych ziemniaków (która robi robotę)

Czy to tylko sałatka? Czy może pretekst, żeby ktoś się w Tobie zakochał po pierwszym kęsie ??

Składniki:

•ziemniaki w mundurkach

•rzodkiewka

•cebulka dymka

•majonez (4 kopiate łyżeczki)

•musztarda (1 kopiata łyżeczka)

•sok z połowy cytryny

•kwaśna śmietana 18% (1 kopiata łyżeczka)

•sól, pieprz – najlepiej świeżo mielone


Sposób przygotowania:

• Ziemniaki dokładnie myję. Gotuję w osolonej wodzie do miękkości.

• Ugotowane ziemniaki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie rozgniatam

szklanką

• Wkładam do piekarnika: 200–220°C, 25–35 minut, aż będą złociste i chrupiące.


W międzyczasie:


• Rzodkiewkę kroję w plasterki

• Dymkę siekam drobno

• Wszystko ląduje w dużej misce

• Sosik z uczuciem:

• 4 kopiate łyżeczki majonezu

• 1 kopiata łyżeczka musztardy

• Sok z połowy cytryny

• 1 łyżeczka kwaśnej śmietany


Wszystko mieszam do gładkości – żadnych grudek.

Do miski dorzucam upieczone i wystudzone ziemniaki.

Solę, pieprzę – świeżo zmielone, bo ten crush zasługuje na coś więcej niż przyprawy z torebki.

Zalewam wszystko sosem i mieszam.

Idealna Golonka

Idealna golonka? To nie magia, to cierpliwość i dobra marynata.

2 dni w przyprawach, powolne gotowanie i pieczenie, aż mięso samo odchodzi od kości... a skórka

chrupie przy każdym kęsie !

Do tego kiszony ogórek i mamy ucztę, która przenosi do najlepszego domu na świecie

Składniki marynaty:

• 3 marchewki

• 1 ząbek czosnku

• 1 duża cebula

• liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czerwony lub kolorowy (ziarnisty)

• 4 łyżki soli


Przygotowanie:


Golonkę marynujemy w lodówce przez 48 godzin.


Następnie marynatę wylewamy, zalewamy świeżą wodą.

Dodajemy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, 2 marchewki.

Sól dosypujemy pod koniec gotowania.

Gotujemy na małym ogniu przez 120 minut.

Zalewa do pieczenia:

• 4 łyżki musztardy

• 1 łyżka miodu

• 3–4 chochle wywaru z golonki

Ugotowane golonki przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy przygotowaną zalewą.

Pieczemy w 160°C przez 150 minut.

Efekt - mięciutkie w środku, z chrupiącą skórką. Najlepiej smakują z ogórkiem kiszonym.

Viralowe kluski ziemniaczane

Szybkie kluski, które robią robotę

Gotuję kilka ziemniaków w osolonej wodzie – klasycznie.

Zostawiam je do przestudzenia,

a na dnie garnka – trochę wody z gotowania.

To mój sposób – zamiast dolewać zimnej wody jak

w oryginalnym przepisie.


Ziemniaki przeciskam przez praskę i dzielę masę na cztery części - kuchenne przyzwyczajenia,

jak do klusek śląskich.


1/4 część wypełniam skrobią ziemniaczaną.


Wyrabiam wszystko razem.

Masa wyszła miękka, sprężysta, bardzo przyjemna

w dotyku.


Dzielę ją na 4 równe kawałki.

Z każdej części robię wałek i kroję na pół, potem na mniejsze kluski.

Staram się, żeby były mniej więcej tej samej długości i grubości.

Gotuję jeszcze chwilę od wypłynięcia.

Potem przekładam do miski z zimną wodą –

niech ostygną.


W międzyczasie robię sos:

odrobina drobno posiekanej cebulki

1 ząbek czosnku przez praskę

1 łyżka sosu sojowego

½ łyżki octu ryżowego

½ łyżki cukru

Mieszam i łączę z kluskami.

Na koniec – 3 łyżki rozgrzanego oleju.

Syczy i pachnie genialnie.

Niedzielny obiad po podkarpacku: klasyka, która zawsze smakuje!

Kiedy ziemniaki się gotują, reszta dzieje się sama.

Składniki:

•Ziemniaki

•Świeże, sezonowe ogórki

•cebula

•jajko

•zsiadłe mleko albo kefir


Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.


W tym czasie na dużej ilości masła podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, aż stanie się złocista i

pachnąca.


Ugotowane ziemniaki tłuczemy razem z tą cebulką — smakują jak lata temu u babci ❤️


Świeże, sezonowe ogórki obieramy, drobno siekamy, solimy i odstawiamy, żeby puściły sok. Po kilku minutach odciskamy wodę, dodajemy pieprz i mieszamy wszystko z gęstą śmietaną.


Na patelni robimy jajko sadzone. Smażymy je tak, żeby białko było chrupiące i przysmażone od spodu, a

żółtko zostało płynne i aksamitne.


Do tego zsiadłe mleko albo kefir w szklance.


I to wszystko. Na talerzu prosto, domowo, uczciwie. Jak trzeba.

Pizza i pizzerinki

Prosto, domowo, z aromatem pieczonego sera i czosnku unoszącym się w powietrzu.

Pizza i pizzerinki znikają szybciej, niż zdążę je sfotografować.

Składniki na ciasto:

• 500 g mąki pszennej

• 2 łyżki oliwy z oliwek

• niepełna łyżka soli

• 1 łyżka cukru

• 300 ml letniej wody

Dodatkowo:

• 300 g sera mozzarella (kostka, do starcia)

• kilka pieczarek

• salami

• gotowy sos do pizzy (tak, czasem warto sobie ułatwić życie – sobota była naprawdę zapracowana)

• czosnek

• majonez

• śmietana 18% lub jogurt naturalny


Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.


W tym czasie na dużej ilości masła podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, aż stanie się złocista i

pachnąca.


Ugotowane ziemniaki tłuczemy razem z tą cebulką — smakują jak lata temu u babci ❤️


Świeże, sezonowe ogórki obieramy, drobno siekamy, solimy i odstawiamy, żeby puściły sok. Po kilku minutach odciskamy wodę, dodajemy pieprz i mieszamy wszystko z gęstą śmietaną.


Na patelni robimy jajko sadzone. Smażymy je tak, żeby białko było chrupiące i przysmażone od spodu, a

żółtko zostało płynne i aksamitne.


Do tego zsiadłe mleko albo kefir w szklance.


I to wszystko. Na talerzu prosto, domowo, uczciwie. Jak trzeba.